آشنایی کامل با سئوی تکنیکال

شکل یک تصویر
آشنایی کامل با سئوی تکنیکال
زمان مطالعه: 8 دقیقه
5/5 - (1 امتیاز)

سئو تکنیکال چیست؟

سئو تکنیکال؛ موضوعی بسیار مهم در سئو است که در این مقاله می خواهیم مفصل در مورد آن صحبت کنیم و موارد موثر بر سئو تکنیکال را توضیح دهیم. در ادامه با تهران لرن همراه باشید.

سئو تکنیکال technical SEO که ترجمه فارسی آن سئو فنی می شود، به فرایند بهینه سازی فنی سایت گفته می شود. ممکن است سایت شما به لحاظ سئو خارجی یا سئو محتوا عالی باشد، اما در سئو فنی دارای مشکلاتی باشد، در این حالت شانس موفقیت شما بسیار پایین خواهد بود.
سایت مانند یک ماشین است، سئو خارجی، سئو محتوا و سایر اجزای سئو همچون موارد ظاهری هستند و سئو فنی مانند موتور ماشین و موارد داخلی است. یک ماشین هر چقدر هم زیبا باشد، بدون موتور سالم حرکت می کند؟ مسلما خیر.
سئو تکنیکال به صورت کلی به انجام بهینه سازی فنی سایت مطابق قوانین گوگل اشاره دارد. مواردی همچون ایندکسینگ، کدنویسی، ریسپانسیو، نقشه سایت و سایر موارد این چنینی را می توان جز سئو تکنیکال دانست. در ادامه می خواهیم به مواردی از بهینه سازی سایت بپردازیم که مرتبط با سئو تکنیکال هستند.

نقشه سایت

نقشه سایت یا Sitemap یک فایل XML است که در آن آدرس تمامی صفحات سایت قرار داده شده است و که موتورهای جستجو با مراجعه به آن می توانند درک کاملی از لینک های سایت، بروزرسانی صفحات، اهمیت صفحات، حذف صفحات و ارتباط صفحات به دست آورند. می توان گفت که سایت مپ فایلی است که تمامی محتواهای سایت شما در آن گنجانده شده تا موتورهای جستجو آن را بهتر هضم کنند و در نهایت راحت تر سایت را بخزند و محتوای آن را ایندکس کنند.
ساخت نقشه سایت ضروری نیست و سایت شما چه سایت مپ داشته باشد و چه نداشته باشد، موتورهای جستجو کار خزش و ایندکسینگ را انجام می دهند، اما با استفاده از سایت مپ این کار برای جستجوگرها ساده تر خواهد بود و در نتیجه احتمال ایندکس بهتر و سریع تر صفحات سایت بالاتر می رود که این در نهایت موجب کسب رتبه های بهتر می شود.

چگونه سایت مپ بسازیم؟

برای ساخت سایت مپ روش های گوناگونی وجود دارد که ما به صورت گذرا به چند مورد مهم اشاره می کنیم.
• از ابزار سرچ کنسول، بخش Sitemap استفاده کنید.
• از افزونه های سئو مانند yoast seo، rankmath و یا افزونه های سایت مپ ساز مانند XML Sitemaps استفاده کنید.
• از ابزارهای آنلاین سایت مپ ساز استفاده کنید. البته این روش به علت ناشناس بودن سایت های سازنده سایت مپ، خیلی توصیه نمی شود. برای ساخت سایت مپ با این ابزارها، در گوگل کلمه sitemap generator را جستجو نمایید.
لینک ها
لینک ها می توانند در سئو تکنیکال اهمیت بسیار بالایی داشته باشند. گاهی اوقات ساختار لینک باعث می شود تا به صفحه اول و نتایج برتر دست پیدا کنیم و گاها نیز باعث می شود تا به قعر جهنم (صفحه 2 به بعد) سقوط کنیم. برای مثال استفاده از لینک های فارسی، مزایا و معایبی دارد. مزیت آن استفاده از نام صفحه و تایتل در URL است که باعث می شود در سئو رتبه های بهتری کسب کنیم و عیب آن این است که با به کار بردن کلمات فارسی در URL یکسری علامت و کاراکترهای های عجیب و غریب نمایان می شود. برای مثال:
Example.com/%d8%b7%d8%b1%d8%a7%d8%ad%db%8c-%d8%b3%d8%a7%db%8c%d8%aa-%d8%ad%d8%b1%d9%81%d9%87-%d8%a7%db%8c/
و در نتیجه باعث افزایش کدهای سایت و کاهش سرعت می شود که به مرور زمان و تعداد بالا دردسرساز می شود.
دامنه
دامنه هم جز موارد فنی است. اگر دامنه شما محلی باشد (IR) می تواند در سئوی محلی موثرتر باشد یا اگر دامنه را برای سال های طولانی (مثلا 5 سال) ثبت کنید، تاثیر مثبتی در سئو حاصل می شود.

استراکچر دیتا

حقیقت آن است که موتورهای جستجو مانند ما انسان ها آن قدرهایی که گوگل پزش را می دهد، هوشمند نیستند و نمی توانند معنای کامل صفحات را درک کنند. پس برای درک محتوای قرار داده شده در یک صفحه از چیزی به نام استراکچردیتاها استفاده می کنند.
استراکچر دیتا structured data)) که معنای فارسی آن داده های ساختار یافته است یک شیوه ردیابی محتواست که با قرار دادن تگ ها و کدهایی در صفحات مختلف سایت خود، می توانید به گوگل و سایر موتورهای جستجو بفهمانید که صفحه سایت شما دارای یک محصول، ایونت، نقد و بررسی، لیست و هر چیزی مانند آن است. در واقع موتورهای جستجو، به صورت پیشفرض نمی توانند نوع یک محتوا را تشخیص دهند، مگر انکه از استراکچر دیتاها استفاده کنید.
ساخت استراکچردیتا
سایت اسکیما با آدرس https://schema.org یک سایت است که راجع به شیوه به کار بردن استراکچر دیتاها توضیحاتی ارائه کرده است.

امنیت

امنیت سایت برای گوگل بسیار مهم است. چراکه اگر سایتی به هر طریق و علتی، ایمن نباشد، ویروس داشته باشد و دستگاه های کاربران را آلوده کند باعث ضرر کاربران می شود و در نتیجه انتقادها و اعتراض ها نسبت به عملکرد موتورهای جستجو افزایش می یابد و این موجب ضررهای مادی و معنوی موتورهای جستجو می شود. پس آن ها یک راه ساده برای سایت هایی که ایمن نیستند در نظر گرفته اند؛ حذف آن ها! اگر یک سایت ایمن نباشد، با افت رتبه سئو مواجه می شود و اگر در صدد برطرف کردن آن نباشد، در نهایت از صفحات جستجو حذف می شود.

بردکرامپ

بردکرامپ ها یا مسیر راهنما همان نوارهایی هستند که بالای سایت ها قرار می گیرند که مسیر کاربر در سایت را نشان می دهند. برای مثال:
مقالات>سئو>سئو داخلی>تکنیکال سئو
بردکرامپ ها مورد پسند گوگل هستند و سایت هایی که از بردکرامپ استفاده کنند شانس بهتری برای بهبود رتبه دارند. برخی از مزایای بردکرامپ:
• به کاربر نشان می دهند که در کجا هستند و آن ها را از حالت سردرگمی خارج می کند.
• باعث ماندگاری بیشتر کاربر و چرخش وی در سایت می شوند.
• موتورهای جستجو راحتتر ارتباط صفحات و محتوای سایت را درک می کنند.
برای ساخت بردکرامپ ها از اسکیما یا ابزارهای سئو مانند یوست و رنک مث استفاده می شود.

سرعت

سرعت عامل فوق العاده مهمی در سئو تکنیکال است. مطابق گزارش ها، کاربران موبایل نهایتا 7 ثانیه و کاربران کامپیوتر نهایتا 10 تا 12 ثانیه منتظر لود شدن صفحه ای از سایت خواهند ماند و اگر فرایند باز شدن سایت طول بکشد، بانس ریت بالا می رود، تایم ان سایت پایین می آید و با توجه به اینکه کاربران کم حوصله هستند و گاها چند تب را باز می کنند و هر کدام که سریعتر لود شد از آن سایت استفاده می کنند باعث کاهش درآمد نیز خواهد شد.
البته باید این را در نظر داشته باشید که سرعت به خودی خود تاثیری در سئو ندارد. تقریبا می توان گفت که موتورهای جستجو نمی فهمند که سرعت سایت شما خوب است یا بد، اما اگر سرعت یک سایت خوب باشد بانس ریت کاهش پیدا می کند، تایم ان سایت افزایش پیدا می کند و مزایایی مانند این و در مقابل اگر سایت کند باشد، احتمال موفقیت در سئو کمتر می شود چون عوامل منفی بر سئو افزایش می یابند.

صفحات 404

صفحات 404، صفحاتی هستند که ایجاد شده اند و به هر علتی حذف شده اند. وقتی که این صفحات در سایت زیاد باشند، کاربر به این صفحات سر می زند و می بیند که چیز نیست و در نهایت ناراضی شده و خیلی سریع سایت را ترک می کند و فاکتورهایی مانند ماندگاری در سایت، گردش میان صفحات، اسکرول و… رخ نمی دهد و نتیجتا سئو سایت ضربه می خورد. بهترین حالت این است که اگر صفحه از سایت حذف شد، آن را توسط ابزارها و پلاگین های سئو، به نزدیک ترین و مرتبط ترین صفحه ریدایرکت کنیم.

صفحات مشابه

ممکن است شما محصولی داشته باشید به نام دستگاه 6 چرخه که ساخت دو کارخانه است و صفحه مربوط به هر دو محصول را می سازید و لینک هر دو پیج به این شکل است:
دستگاه_شش_چرخه
دستگاه_شش_چرخه2
و محتوای هر دو صفحه هم با یکدیگر همسان است و فقط نام شرکت ها متفاوت است. در این حالت شما دو صفحه مشابه دارید که این برای تکنیکال سئو کاملا مضر است و باید صفحات مشابه را یا ریدایرکت کرد یا کنونیکال زد.
کنونیکال تگی است که به موتورهای جستجو می فهماند که وقتی چند محتوای همسان در سایت وجود دارد، اولویت با کدامیک است.

زامبی پیج ها

زامبی پیج ها صفحاتی هستند که به هر علتی ایجاد شده اند، اما اکنون غیرقابل استفاده اند. مانند یک محصول قدیمی، اخبار کهنه، یک مقاله قدیمی و صفحاتی مانند آن. این صفحات قدرتی که می تواند به سایر صفحات برسند می بلعند و در مقابل به ما هیچ کمکی نمی کنند. زامبی پیج ها برای سایت به شدت مضر هستند و باید خیلی سریع برای آن ها چاره اندیشید. در ادامه چند راهکار ارائه داده ایم:
• آن ها را حذف کنید.
• اگر میسر است آن ها را بروزرسانی کنید.
• محتوای چند صفحه زامبی پیچ را گردآوری کنید، یک مقاله جدید بنویسید و صفحات زامبی پیج را پاک کنید.
• آن ها را نوایندکس کنید.
بهترین راه حل این است که ابتدا آن ها را نوایندکس کنید، بعد از مدتی که از نتایج جستجو حذف شدند، در صورت میسر بودن محتوای آن را جمع آوری کرده و یک محتوای جدید ایجاد کنید. سپس صفحات زامپی پیج را حذف کرده و سپس آن ها را به مقاله جدید ریدایرکت کنید.

SSL

SSL یک پروتکل امنیتی است که استفاده از آن باعث رمزگذاری اطلاعات می شود و از نشت آن ها جلوگیری می کند. سایت هایی که بالای مرورگر نوار سبز دارند، در کنار یک قفل نمایش داده می شود و آدرس آن ها با https:// آغاز می شود دارای SSL هستند. البته این به این معنی نیست که سایت های بدون SSL کاملا نامن هستند اماSSL مورد علاقه موتورهای جستجو است و کمک می کند تا در سئو بهتر رتبه کسب کنیم.

ریسپانسیو

ریسپانسیو یا واکنش گرایی باعث می شود تا سایت شما در دستگاه های هوشمند مدرن مانند تلفن های همراه هوشمند، تبلت ها و سایر دیوایس های جدید قابل مشاهده و استفاده باشد. ریسپناسیو بودن سایت برای گوگل اهمیت فوق العاده ای دارند و این اهمیت به گونه ای بوده که در چند سال گذشته سایت هایی که ریسپانسیو نبوده اند از صفحات جستجوی موبایل حذف شده اند و این یعنی از دست دادن بخش بزرگی از کاربران. باید مطمئن شوید که سایت شما ریسپانسیو است و در دستگاه های مختلف خوب فعالیت می کند. بهتر است از CMSهای مدرن و قالب های پرمشتری استفاده کنید تا از واکنشگرایی کامل سایت مطمئن باشید. به این علت که برخی از قالب ها در حالت موبایل یا تبلت به خوبی عمل نمی کنند و این برای بهینه سازی سایت خوب نیست.

ریسپانسیو در سئوی تکنیکال

فایل robots.txt

کاربرد فایل robots.txt برای ربات های موتورهای جستجو است و برای کاربران سایت استفاده ای ندارد. هر سایت صفحاتی دارد مخصوص کاربران و صفحاتی دارد که مربوط به مدیران سایت یا فرایندهای مرسوم سایت هستند. بعضی از این صفحات (مانند محصولات و خدمات) باید در گوگل نمایش داده شوند تا کاربران آن ها را ببیند و بعضی صفحات مانند صفحه لاگین به پنل مدیریت، صفحه سبد خرید، صفحات ثبت نام و لاگین به اکانت کاربران، صفحات پرداخت، فایل های مهم سایت، نباید در گوگل نمایش داده شوند. چون اولا که برای همه کاربران مفید نیستند و دوما باعث می شوند که کاربرانی غیرهدفمند به بخش های غیرهدفمندتر روانه شوند و باعث افزایش ترافیک و خورده شدن منابع هاست شده و در کنار آن با خروج سریع باعث بالا رفتن بانس ریت سایت، کاهش تایم ان سایت و سایر فاکتورهای سئو می شود و این برای تکنیکال سئو اصلا خوب نیست و سوما باعث می شود که فایل های مهم سایت در موتورهای جستجو نمایش داده شوند و امنیت سایت در خطر قرار بگیرد. پس بهترین کار این است که با استفاده از فایل robots.txt دسترسی ربات های خزنده موتورهای جستجو به بخش های غیرضروری را بگیریم. کار فایل robots.txt این است که به موتورهای جستجو دستور می دهد تا از بخش خاضی از سایت دیدن کنند و از بازدید و ایندکس کردن بخشی که لازم نیست در جستجوگر نمایش داده شود، دست بکشند.
به منظور ساخت فایل robots.txt از افزونه های مرتبط، کدنویس ها و سئوکارها و همچنین ابزارهای آنلاین کمک بگیرید.
جمع بندی و پایان
در این مقاله سعی داشتیم که ابتدا درک صحیحی از تکنیکال سئو به دست آورید و ضمن توضیح اهیمت بالای سئو فنی، در ادامه مهم ترین اجزای این بخش از سئو را برای شما توضیح داده ایم. امیداوریم که ضمن استفاده از این مقاله و رسیدن به صدر نتایج گوگل، از مطالعه آن لذت برده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *