موتور جستجو یا Search engine چیست؟

شکل یک تصویر
موتور جستجو یا Search engine چیست؟
زمان مطالعه: 7 دقیقه
5/5 - (1 امتیاز)

مقدمه

سالهای نه چندان دور اگر افراد دنبال مطلبی بودند باید به دنبال کتابخانه ها می رفتند  و اگر آن مطلب زیاد تخصصی بود که پیدا کردن کتاب و یا متخصص بسیار سخت بود اما بعد از بوجود آمدن اینترنت و ساخت انواع موتور جستجو، پیدا کردن اطلاعات هم راحت تر شد و هر کسی می توانست با ایجاد یک وبلاگ یا وب سایت به پایگاهی علمی تبدیل شود و داده های علمی را در بستر اینترنت بارگذاری بکند تا دسترسی بقیه افراد به آنها فراهم شود.

کاربران به منظور گشت و گذار در فضای اینترنت نیازمند به یک ابزار آنلاین می باشند، این ابزار موتور جستجو (Search Engine) نام دارد. موتور جستجو با ذخیره کردن آدرس صفحات مورد نظر کاربران و ویژگی هایی از این قبیل ، گشت و گذار در فضای اینترنت را آسان تر می کند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با مشهورترین موتورهای جستجو آشنا  کرده  و به بررسی هر یک از ویژگی های آن ها بپردازیم : با تهران لرن همراه باشید:

پیشینه موتورهای جستجو

بسیاری از کاربران اینترنت گمان می کنند که گوگل تنها ابزار جستجوی اینترنتی می باشد.  بد نیست بدانید که اولین موتور جستجو (Archie Query Form) نام داشته و در سال 1990 تاسیس شده است. این موتور در سایت های (FTP) به جستجو می پرداخت و تنها یک لیست ساده برای کاربران به نمایش می گذاشت. (BackRub ) نیز نام یکی دیگر از موتورهای جستجو می باشد که در سال 1996 برای کاربران فضای اینترنتی معرفی شد. این ابزار جستجو به عنوان اولین موتوری بود که برای رتبه دهی، از بک لینک ها استفاده کرد. جالب است بدانید که این ویژگی در الگوریتم پیج رنک گوگل نیز مورد استفاده قرار می گیرید.

نکته: بک لینک یا لینک های ورودی در واقع پیوندی از یک صفحه موجود در یک سایت به یک سایت دیگر می باشد.

در موتور جستجوی گوگل، معمولاً سایتی که بک لینک بیشتری و با کیفیت تری داشته باشد، از رتبه ی بالاتری نیز برخوردار می باشد. جالب است بدانید که اگر شما لینک سایتی دیگر را در سایت خود قرار داده باشید شما یک بک لینک به آن سایت داده اید و اگر دیگری این کار را با شما کرده باشد، یک بک لینک به شما داده است. ابزار جستجو گوگل نیز در سال 1998 معرفی و تاکنون نیز مورد استقبال بسیاری از کاربران اینترنتی قرار دارد به طوری که توانسته رتبه ی اول را در میان جستجوگرها کسب کند.

موتور جست و جو یا Search engine چیست؟

موتور جستجو با استفاده از کلمات کلیدی وارد شده توسط هر کاربر، به جستجو در سایت ها می پردازد. زمانی که کلمه ی کلیدی توسط کاربران وارد می شود، این ابزار آنلاین داده های موجود در database یا همان پایگاه داده ها را بررسی کرده و سپس نتایج را برای کاربران به نمایش می گذارد. خوب است بدانید که این نتایج بر اساس الگوریتم رتبه بندی به نمایش گذاشته می شود.

نحوه ی کارکرد موتور جستجو چگونه است؟

موتورهای جستجو به منظور بررسی صفحات گوناگون از ربات ها استفاده می کنند به طوری که ربات ها با گذر از سایت های مختلف اطلاعات صفحات را جمع آوری کرده و آن را در پایگاه داده عظیم ایندکس( ذخیره ) می کنند و سپس صفحات جمع آوری شده را بر اساس فاکتورهای گوناگون طبقه بندی می کند.

عملکرد موتورهای جستجو در چهار مرحله خلاصه می شود که هر یک به شرح ذیل می باشد.

  • Crawling یا خزش: بررسی وب سایت ها
  • Indexing: فهرست صفحات در پایگاه داده
  • Ranking: رتبه بندی نتایج بر اساس کلمات کلیدی
  • نمایش نتایج به کاربر

پرکاربردترین موتورهای جستجو دنیا

موتور جستچوی گوگل:

در میان موتورهای جستجو، گوگل توانسته با بیشترین اختلاف به یکی از محبوب ترین و البته پرکاربرد ترین موتورهای جستجو تبدیل شود. نمایش نتایج بسیار دقیق در این ابزار یکی از اصلی ترین دلایلی است که باعث شده گوگل همواره از رقبای خود موفق تر باشد. گوگل به منظور رتبه دهی سایت ها از هوش مصنوعی استفاده می کند که این عامل توانسته این جستجوگر را از دیگر موارد مشابه نیز متمایز سازد.

خوب است بدانید که موتور جستجوی گوگل با هدف بهبود خدمات خود رفتار کاربران را ردیابی کرده و آن را با کمپانی ها و تبلیغ کنندگان به اشتراک می گذارد. همین امر باعث شده تا بسیاری از افراد گوگل را به نقض حریم شخصی متهم کنند و به سراغ دیگر موتورهای جستجو بروند.

موتور جستجوی بینگ:

این ابزار جستجو متعلق به شرکت مایکروسافت بوده و بعد از گوگل، یکی از مشهورترین و البته پرکاربردترین موتورهای جستجوی در دنیا محسوب می شود. جالب است بدانید که رقابت میان دو موتور جستجو گوگل و بینگ بسیار بالا می باشد اما تا کنون موتور جست جوی بینگ نتوانسته به اندازه ی گوگل میان کاربران محبوب شود. بینگ در ابتدای سال 2023 توانست با استفاده از هوش مصنوعی و چت بات به سوالات کاربران پاسخ دهد. جالب است بدانید که این ویژگی تنها در موتور جستجوی بینگ وجود دارد.

این موتور جستجو با این کار توانست 100 میلیون کاربر در طول یک ماه به سوی خود جذب کند. لازم به ذکر است که گوگل نیز اعلام کرده که در آینده چت بات اختصاصی خود را معرفی می کند.

از دیگر ویژگی های موتور جستجوی bing می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

  • وجود پس زمینه های خاص و زیبا
  • امکان جستجوی ویدویی و وجود پیش نمایش قبل از کلیک کردن بر روی لینک
  • سهولت در جستجوی تصاویر در مقایسه با دیگر رقیب ها

موتور جستجوی بایدو:

موتور جستجوی baidu متعلق به کشور چین بوده و در سال 2000 میلادی تاسیس شده است. کاربران از سرتاسر دنیا می توانند به این موتور جستجو دسترسی داشته باشند با این حال خدمات بایدو تنها به زبان چینی ارائه می شود. با توجه به شرایط سیاسی حاکم بر کشور چین، بسیاری از سایت های مخالف دولت در این موتور جستجو نمایش داده نمی شود. درآمد این موتور جستجو از طریق تبلیغات بوده و هم چنین سهم بایدو در بازار اینترنت کشور چین، چیزی در حدود 70 درصد می باشد.

موتور جستجوی داک داک گو:

جمع آوری داده های کاربران توسط گوگل باعث شده تا بسیاری از افرادی که نسبت به حریم شخصی خود حساس اند، به سراغ جستجوگر duckduckgo بروند. از جمله دیگر ویژگی های داک داک گو می توان به عدم وجود تبلیغات و عدم ردیابی رفتار کاربران اشاره کرد. این ابزار جستجو الگوریتم خاصی نداشته و صرفا نتایج را از منابع گوناگون جمع آوری کرده و برای کاربران به نمایش می گذارد.

موتور جستجوی ولفرام آلفا:

موتور جستجو ولفرام آلفا این امکان را به کاربران می دهد تا بتوانند پاسخ سوالات خود را محاسبه کرده و در رابطه با موضوعاتی چون جبر، زبان شناسی و غیره جستجو کنند. Wolframalpha به کاربران این امکان را می دهد تا با استفاده از ابزار آلات مخصوص، بتوانند تحقیق آماری انجام داده و  در زمینه های گوناگونی چون علوم، ریاضیات، تکنولوژی، فرهنگ و غیره داده ها را محاسبه و بررسی کنند. این موتور جستجو بر خلاف گوگل، از جمع آوری داده های کاربران خودداری کرده و حریم شخصی آن ها را حفظ می کند.

نکته: موتور جستجوی ولفرام آلفا از زبان فارسی پشتیبانی نمی کند از این روی کاربران ایرانی لازم است از زبان انگلیسی به این منظور استفاده کنند.

موتور جستجوی اکوزیا:

اگر به طبیعت و محیط زیست اهمیت می دهید، ما به شما جستجوگر ecosia را معرفی می کنیم. زیر ساخت اغلب ابزار های جستجو سبب انتشار گازهای گلخانه ای و افزایش آلاینده ها می شود اما اکوزیا ادعا می کند که به طور تقریبی با انجام هر 45 جستجو یک درخت می کارد. لازم به ذکر است نتایجی که این موتور جستجو برای کاربران خود به نمایش می گذارد، از جستجوگر بینگ دریافت می شود.

موتور جستجوی بردریدر:

اگر به دنبال انجام تحقیق محتوایی به زبان انگلیسی هستید، ما به شما موتور جستجو بردریدر را پیشنهاد می کنیم. کاربران می توانند با استفاده از این جستجوگر محتواهای گوناگون را بررسی کرده و آن ها را بر اساس تاریخ و یا زبان فیلتر کنند.

موتور جستجوی استارت پیج:

start page نتایج جستجو کاربران را از موتور گوگل دریافت کرده و با حفظ رعایت حریم شخصی افراد، آن را به نمایش می گذارد.

موتور جستجوی یاندکس:

این موتور جستجو شباهت بسیاری زیادی به گوگل دارد. Yandex بیشتر در کشور های اوکراین، ترکیه، روسیه، بلاروس و قزاقستان مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله دیگر ویژگی های این موتور جستجو می توان به سرویس ترجمه، نقشه، فضای ابری و غیره اشاره کرد.

تعریف بهینه سازی موتورهای جستجو یا سئو

سئو (SEO) به مجموعه فعالیت هایی اطلاق می شود که سبب بهبود رتبه ی سایت ها در موتورهای جستجو شده همین امر می تواند ترافیک ورودی به وب سایت ها را افزایش دهد که این نکته در بازاریابی از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار می باشد.

نکته: در تعریفی ساده، سئو دارای سه فاکتور اصلی محتوای سئو شده، سئو فنی و بک لینک با کیفیت بالا می باشد.

بررسی تفاوت میان موتور جستجو و مرورگر

مرورگر:  مجموعه ای از نرم افزارهایی که کاربران  می توانند به کمک آن وارد دنیای اینترنت شده و از محتوای موجود در وب سایت های گوناگون بهره مند شوند.

موتورجستجو: کاربران می توانند با کمک موتور جستجو به صفحات وب دسترسی پیدا کنند.

موتورهای جستجو را می توان بر اساس موضوع های مختلف، به دسته های گوناگونی تقسیم بندی کرد. موتورهای جستجو بر اساس عملکرد نیز به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود که به شرح ذیل می باشد.

  • (موتورهای جستجو بر اساس خزنده )
  • (موتور جستجوی هیبریدی)
  • (موتورهای جستجو اختصاصی)
  • (موتورهای جستجوی دایرکتوری)

نکته: از میان موتورهای جستجو، گوگل را می توان جزو یکی از سریع ترین ها در نظر داشت. گوگل به دلایل گوناگونی هم چون  تعداد بالای سرور، توان پردازش بالا و هم چنین فناوری کش کردن عبارات پر تکرار به یکی از بهترین ها در این زمینه تبدیل شده است.

موتورهای جستجو و راه های درآمد آن

تبلیغ و درآمد زایی: یکی از اصلی ترین منبع درآمد موتورهای جستجو، تبلیغات می باشد برای مثال گوگل ادز سرویس تبلیغاتی موتور جستجوی گوگل می باشد.

خرید آنلاین: موتورهای جستجو با تبلیغ محصولات گوناگون در صفحات نتایج، کسب درآمد می کنند فروش رفتن هر یک از محصولات مذکور برای موتورهای جستجو درآمد زا می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *